Hiába a napelem, lehet, hogy mégsem tudunk spórolni

Megosztás

A Sámán Mondja. AutóSámán.hu Facebook oldal szerkesztője osztott meg egy videót arról, hogy milyen negatív tapasztalatokat szerzett a naperőmű telepítését követően. Mint mondta, azért osztotta meg csalódását a nagyközönséggel, hogy mások ne kerüljenek ilyen helyzetbe.

A videóból kiderül, hogy a tavalyi évben 6 millió forintért telepített naperőmű éppen a napsütéses órákban áll le, tehát délelőtt 11 órától este 6 óráig egész egyszerűen nem termel energiát. A probléma nem a telepített berendezéssel van, az kifogástalanul működne, ha működhetne. Az úr panaszlevelére a szolgáltató a 30 napos válaszadási határidő precíz betartásával (értsd: pontban a határidő lejárta előtt) küldött válaszlevelében a probléma okaként azt jelölte meg, hogy a hálózat nem bírja el a környéken lévő napelemek visszatermelését, ezért lekorlátozza azok működését.  A szolgáltató szerint ez azonban nem az ő felelősségük, ezzel az eshetőséggel a beruházónak kellett volna számolnia.

Ez annak fényében érdekes, hogy a rendszer telepítése előtt pontos terveket kérnek, majd ezek tekintetében engedélyezik a napelem elhelyezését. Ebből kifolyólag tudniuk kell azt, hogy pontosan mennyi napelem, milyen termelési kapacitással működik a területen és ez hogyan befolyásolja a hálózatot.

A problémának köszönhetően a beruházás előtt tervezett 10 éves megtérülés most nagyságrendileg 25-30 évre tehető, ami kifejezetten aggasztó annak tükrében, hogy mindössze egy év alatt nőtt majdnem háromszorosára az időtartam. További gondot jelenthet, hogy adott esetben ez az időtartam a későbbiekben tovább növekedhet, ha a hálózat kapacitása nem változik, a térségben pedig új napelemek felszerelésére kerül sor. Ez a komoly bizonytalanság visszavetheti a megújuló energiaforrás használatát, pedig nagy szükség lenne arra, hogy környezetbarátabb technológiákat alkalmazzunk, mind a globális felmelegedés, mind a levegőminőség javítása miatt.

A teljes videó ide kattintva nézhető meg.

Kapcsolódó cikkek